Életrajz

Egyedül akart lenni…így lett egyre nagyobb társaság körülötte…

Biztosan mással is megtörtént már, hogy egy bizonyos könyvet szeretne beszerezni egy írótól, de végül egy másikat vesz meg, mondván, amíg a hőn áhított irodalom nem elérhető, legfeljebb elolvasom ezt.

Párommal is ez történt két éve egy önfejlesztő könyv kapcsán, amit sehol nem tudott beszerezni, így végül megvette az író önéletrajzi könyvét. Én is kedvelem az önfejlesztő könyveket, különösen a pillanat megélése, a belső béke és saját önvalónk megtalálása érdekel.

Mivel engem a műfaj érdekelt (önéletrajz!), őt a tartalom, így elhatároztuk, hogy ezt együtt fogjuk elolvasni. Kedvesem lapoz, én a könyvet tartom. Így kezdtük el olvasni Michael Singer a Felszabadított lélek című könyvét.

A 70-es években a fiatal egyetemista Singer úgy dönt, hogy elvonul a világ elől és egy erdő közepén semmi mást nem fog csinálni, csak jógázni és meditálni. Ezenkívül pedig fenntartások nélkül mindent -el és befogad, ami az életében történni fog.

Ebből a vállalt magányosságból és az elfogadásra vonatkozó fogadalomból születik meg egy világ méretű spirituális közösség és az egyik legnagyobb informatikai vállalat, melynek ő lesz a tulajdonosa. Személyében pedig az USA egyik legismertebb, napjaink egyik legnagyobb spirituális tanítója lesz. Nevét olyan kortárs gondolkodók mellett emlegetik, mint Eckhart Tolle!

Hogy mindez, hogy lehetséges? Hát erről szól a könyv…

Meggyőződésem, hogy egy ember akkor lesz érdekes, kedvelt, szórakoztató, ha sok időt tölt magával, magában. Ez természetesen paradoxon lehet, hiszen olyan társadalomban élünk, ahol az aktív közösségi élet nélkül az emberre gyakran rákerülhetnek olyan stigmák, mint magának való, visszahúzódó, antiszociális, esetleg depressziós. Én személy szerint pont az ellenkezőjét tapasztalom: a tartalmas beszélgetéseknek, a minőségi kapcsolatoknak az alapja a saját magunkkal eltöltött idő.

Singer erdőbe vonulásának pillanatát természetesen családja aggódó szemekkel nézi. Húga meglátogatja, ennivalót visz neki és meggyőződése, hogy ez csak valami ifjúkori szeszély lesz, ami hamarosan véget ér. De ő épít magának egy kis bungalót, ahol a meditálás és a rendszeres jogázás teszi ki mindennapjait. Az elszigeteltség felkelti egy arra sétáló nő életét, aki arra kéri, hogy építsen neki is egy ilyen kis házat. Vonakodva ugyan, – hiszen ő egyedül szeretne lenni – de teljesíti a nő kérését.

A környékbeli kisvárosban híre megy ügyes kezének, így hamarosan egy kis építő vállalata lesz pár emberrel. Kezdetben alkalmi javításokat vállal, egészen egy teljes körű felújításig, amit Singer megint mérlegel, de tartva fogadalmát, elvállalja a munkát, így élete újabb fordulatot vesz…

Ilyen inga szerű kísértések és elfogadások viszik előre életében, anélkül, hogy egyszer is kihátrálna abból, amit a sors a következő napon felkínál számára.

A könyvben mindezt olyan jó humorral, szellemesen és őszintén írja meg, hogy az olvasó nemcsak a meglepő fordulatokat és az ebből kialakuló regénybe illő sikereket éli át, hanem azokat az érzéseket is, amit közben Singer maga is megél. Számára sem mindig egyértelmű, hogy ez egy önfeladás vagy inkább egy önátadás arra vonatkozóan, ahogy sorsát megéli.

Őszintén írhatom, hogy az egyik legbámulatosabb könyv, amit valaha olvastam!

A 80-as évek elején a programozás kezdi el még csak gondolatban foglalkoztatni. Egészen addig, amíg egy esős napon a sors keze lehetővé nem teszi számára, hogy megvegye élete első Basic programnyelvről szóló könyvét a helyi vegyesboltban! Esténként ezt tanulmányozza, anélkül, hogy arra várna, mikor és miben kamatoztathatja majd az itt megszerzett tudást.

Hamarosan be is következik: egy véletlen folytán egy ismerőse abban kéri a segítségét, hogy készítsen számára egy számlázási programot. Ebből bontakozik majd ki aztán az egész USA-t behálózó informatikai cége. A program lényege, hogy a biztosítók felé a magánpraxist üzemeltető orvosok minél gyorsabban és hatékonyabban tudjanak számlázni. A cég óriásira nő, több ezer alkalmazottja lesz, a tulajdonos Singer pedig multimilliomos.

A bevétel jelentős részét eközben a körülötte kialakult spirituális közösségre fordítja: létrehoz egy több hektárnyi területen elterülő óriási meditációs központot, mely aköré a kis terület köré épül, ahonnan ő maga indult a teljes elvonulás szándékával.

Számomra a könyv csodálatos módon mutatja be, hogy a túlgondolt, előre eltervezett élet és az akaratosság mekkora zsákutca lehet egy életben. Az akaratunkat nemcsak a saját elképzeléseinkben kell érvényesíteni, hanem abban, amit a sors nekünk kínál. Azt kell akarni, amit a sors hoz és nem fordítva!

Meglepetésemre ez a könyv nem a kategóriája – önéletrajzi könyv – miatt volt számomra a legélvezetesebb, hanem az önfejlesztés témájában és abban a szemléletben, hogy milyen áldásos, sikeres tud lenni az az élet, amit a sorsunk szerint élünk.

Michael Singer a Felszabadított lélek című könyve alapján.

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.