Életrajz

Az életkor csak kifogás lehet, de nem akadály.

Mivel a nyár derekán születtem, így a születésnapomat szinte egész nyáron ünneplem aszerint, hogy éppen ki ér rá, hiszen mindenki nyaral. Nővérem is emiatt hívott fel pár héttel ezelőtt, hogy találkozzunk a belvárosban és egy könnyű nyári ebéd mellett ünnepeljünk egy kicsit. Ősfákkal teli kertben találunk rá egy kellemes teraszra, amit óriási fehér napernyők védenek a naptól miközben könnyedén alájuk fúj a kellemes szellő. Olyan, mintha Párizsban egy kávéház teraszán ülnénk…Minden tökéletes, hogy az elkövetkezendő egy órát együtt töltsük.

Az ajándék jellege nem meglepő számomra, hiszen mi más lenne, mint egy könyv. Viszont ahogy kezembe veszem a könyvet, nem igazán tudom leplezni a meglepettségemet: Brigitte Macron életrajzi könyvét tartom a kezemben.

Mit is tudok erről a francia hölgyről? Nem sokat, csak annyit, hogy Emmanuel Macron, a jelenlegi francia köztársasági elnök felesége, hogy 24 évvel idősebb nála, valamint azt, hogy tanár volt.

Még aznap elkezdem olvasni a könyvet és mit könnyű nyári olvasmányt este, elalvás előtt kezdek hozzá…gondolom magamban, ettől majd gyorsan elalszom. Hát nem alszom el gyorsan, mert alig tudom a könyvet letenni, még hajnali fél egykor is a kezemben van.

Brigitte Macron ugyanis egy igazi egyéniség!

Azzal, amivel a leginkább támadták a választást követően – öltözködése, óriási korkülönbség közte és a férje között, tanári foglalkozása – kovácsolt olyan erős imázst, hogy most nők milliói követik. Olyan témában ad erőt a nőknek, amiben eddig senkinek sem sikerült: igenis lehet egy nő is életvidám, boldog, vonzó és aktív 60 évesen is! Igenis élhet boldog házasságban egy nála 24 évvel fiatalabb férfival úgy, hogy tökéletes szellemi társai egymásnak. Egyénisége azt igazolja, hogy a fiatalabb partner már nemcsak a férfiak privilégiuma.

Erős karaktere már kislány korában is megmutatkozik. Testvéreivel ellentétben, ő könnyű szerrel leveszi szigorú édesapját a lábáról. Egy hatgyermekes, nagyon vagyonos család utolsó gyermekeként látja meg a napvilágot 150 kilométerre északra Párizstól. A többi testvérhez képest neki mindent szabad. Még a családi vállalkozásban (édesség gyára van a családnak, ahol makaront gyártanak) sem kell dolgoznia, így szabad elhatározásból dönt úgy, hogy bölcsész diplomát szerez francia szakon.

Hány politikus feleség mondhatja el magáról, hogy az irodalom iránti szeretet fogja egy ország first lady-jévé tenni? Azt gondolom nem sokan…

A diploma megszerzése után férjhez megy és három gyereke születik. Egy teljesen átlagos menedzser feleség életét éli Elzász egyik kisvárosában. Ez az időszak hét évig tart, míg visszatér szülővárosába, de érdekes módon két meghatározó dolog történik itt vele: egy egyik az, hogy polgármesteri választáson indul el, ahol ugyan nem nyer, de tapasztalatot szerez. A másik pedig, hogy egy ismerőse megjegyzi, hogy nem lenne-e kedve tanítani a helyi iskolában.

Első férje munkájának lejártával, visszaköltözik az egész család Amiens-be, ahol Brigitte a helyi magán gimnáziumban lesz irodalom tanár. Leginkább az iskola területén található színházterem kelti fel az érdeklődését, ahol a gyerekkel minden évben színpadra állít egy darabot. Gyakorlatilag a kis színházterem igazgatója, rendezője és dramaturgja lesz, a gyereke körében pedig egy sztár tanár. A diákok bizalmukba fogadják Brigitte tanárnőt, gyakran tegezik és megosztják vele tinédzser titkaikat. Mindenről tud, ami a gyerekeket foglalkoztatja, és ami a legfontosabb, hogy meg tudja szerettetni velük az irodalmat.

A volt tanítványok szerint vidámságával, életszeretetével és egyedi oktatási stílusával nagyon közel hozza a diákokhoz az irodalmat.

Néhányuk szerint egy pár fiú egy kicsit bele is szeret a negyvenes évei elején járó tanárnőbe, viszont csak egy tudja meghódítani: a 17 éves Emmanuel Macron, aki diáktársaihoz képest rendkívül komoly, korát legalább 10 évvel meghaladja és rajong az irodalomért.

Tíz évet élnek egymástól távol, de közel sem egymás nélkül, míg végül a 30 éves Macron feleségül veszi az 54 éves Brigittet. Mindketten remekül vizsgáznak abból, hogy nemcsak a korkülönbség adta távolságot tudják kezelni, hanem a fizikait is. Mintha előre tudnák, hogy ezzel később is dolguk kell majd, hiszen Macron teljes politika pályája alatt ez a két leginkább támadott pont: a felesége egyénisége és a köztük lévő korkülönbség.

Brigitte az elmúlt évtizedek legtöbb francia first lady-jét maga mögé utasítva rendkívüli aktivitással veti bele magát nemcsak a választási kampányba, hanem a mindennapi munkába is. Elmondása szerint nincs olyan nap, hogy ne hagyná el az Elysée palotát, úgy érdeklődik az emberek iránt, ahogy annak idején a diákjai iránt is tette. Színes egyéniségével egyszerre tud megfelelni a mai kor „celebszerű” elvárásainak és egy first lady feladatainak, hiszen a nevével ellátott H&M polót még hónapokkal később is keresik a vevők.

Bámulatra méltó, hogyan tud ilyen szinten fejben és fizikailag is fiatal maradni!

Lehet, hogy a nőkre is jó hatással van egy fiatalabb partner, nemcsak a férfiakra?

Brigitte Macron élő bizonyíték arra, hogy a korral példálózni vagy kifogásként felhozni teljesen felesleges…Hölgyeim, nézzenek a tükörbe és higgyék el, hogy semmi különbség nincs az ott látható ráncok és Brigitte arcán lévők között. Ha ezt elhisszük, nemcsak magunknak, de neki is üzenhetünk azzal, hogy érdemes minden nap kimozdulnia az Elysée palotából.

Maelle Brun: Brigitte Macron, Kalitkán kívül című könyve alapján

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.