Életrajz

Kreativitás, a bennünk szunnyadó legnagyobb csoda.

Mit jelent a kreativitás és vajon mindenki tud kreatív lenni? Miben tud ez kifejeződni? Feltétlenül láttatni kell azt, amiben megnyilvánul a kreativitásunk? Megannyi kérdést tudnék még feltenni, hiszen ez az egyik kedvenc témám…

Sokszor tapasztaltam életem folyamán, hogy a kreativitás sokkal több területen tud jelen lenni az életünkben, mint azt gondolnánk. Véleményem szerint egy jól szervezett kirándulásban, egy finom téli uzsonnában vagy egy egyszerű szombati nagytakarításban is segítségünkre lehet, ha tudunk kreatívak lenni.

Ebben a hónapban lesz egy éve, hogy elindítottam ezt a honlapot. Bizony előfordul, hogy felteszem magamban a kérdést, hogy elég kreatív vagyok-e, tetszik-e az olvasóknak, és egyáltalán van-e ennek értelme. Ezek az érzések hol felerősödnek bennem, hol eltűnnek, de kezelni nem mindig tudom…viszont egy hónapja rátaláltam arra könyvre, ami a kreativitás témáját teljesen más megvilágításba helyezi és nagy segítségére lehet bárkinek, akár kreatív akár nem…

Elizabeth Gilbert Big Magic című könyve egyszerre segítő könyv és egy író önvallomása arról, hogyan tud valaki kreatív lenni és az is maradni egész életében függetlenül attól, hogy híres-e vagy sem, ebből él-e vagy sem. Gilbert szerint ugyanis nem ez a lényeg!

Sőt, a pénz és a hírnév számára a két legártalmasabb dolgok ezen képesség kibontakoztatásában és hosszú távú fenntartásában.

Ő inkább azt kutatja, és arra vonatkozóan osztja meg tapasztalatait, hogy ez a legcsodálatosabb szuperképesség minden földi halandóban megvan. A „Nagy Varázslat” (Big Magic, ahogy ő nevezi) ugyanis ott ólálkodik körülöttünk, teszteli személyiségünket, mindenkori lelkiállapotunkat, fejlődési szintünket, élettapasztalatunkat, világnézetünket, elhivatottságunkat, és azt, hogy mennyire vagyunk befogadóak az adott téma iránt. Ha úgy érzi, hogy remek táptalajt talál bennünk, akkor feltartóztathatatlanul erőre kap és megnyilvánul.

A könyv egyik legeredetibb története ezzel kapcsolatban az, amikor egy író barátnőjével több ezer kilométeres távolságból ugyanazt a sztorit kezdik el írni, kísérteties hasonló szereplőkkel és helyszínekkel. A kiválasztott téma pedig kettejük közül azé lesz, aki ezzel a varázslattal jobban tud bánni.

De hogyan és milyen formában? Pont erről szól a könyv.

Nagyon sok jó tanácsot olvashatunk arról, hogyan tudunk kitartóak maradni a kreativitás terén, úgy hogy ne éljük meg nyomásként. Természetesen az elutasítás és a kritika kezelése is szóba kerül. Ezenkívül egészen praktikus gondolatokat is megoszt Gilbert az anyagiakkal kapcsolatban, például hogy miért nem szabad feladni a civil életünket, ami az anyagi biztonságot jelenti számunkra, hiszen ez is hatással van kreatív tevékenységünkre.

A könyv egy szempillantás alatt eloszlatja azt a tévhitet is, hogy a kreativitás csak a művészemberek kiváltsága. Nem kell egy másik világban élnünk, bohém és önpusztító életet folytatni, hajszolni a szenvedést és a fájdalmat, hogy kreatívak tudjunk lenni.

Nagyon tetszett ez a könyv, mert egy olyan írónő tollából származnak az ezzel kapcsolatos gondolatokat, akinek az írói pályája nagyon hasonlít a hétköznapi emberek szárnypróbálgatásaira. Karrierje kezdetén rengeteg elutasításban volt része, aztán megszállottként egy pár hónap alatt megírta azt a könyvet (Ízek, imák, szerelmek), amit 12 millió példányban adtak el. Azóta is töretlen alázattal, szerénységgel, és rengeteg munkával folytatja írói pályáját.

Gondolatain keresztül, olyan közel hozza magát a kreatív átlagemberek életéhez, gondolkodásához, félelmeihez, hogy úgy gondolom ezek a tanácsok bárhol hasznosak, nem csak egy kreatív tevékenység elkezdésében és folytatásában, hanem a mindennapi életünkben is.

Hogy mi a kreativitás? Nos erre pontosan ugyanannyi válasz lehetséges, mint arra, hogy hányféle ember létezik… A lényeg az, hogy oszlassuk el az összes félelmünket, hogy földi közvetítői lehessünk annak a különleges formulának – a Nagy Varázslatnak, – ami minden egyénben egyedi, eredeti, megismételhetetlen és csak arra vár, hogy lehetőséget adjunk neki mindentől függetlenül.

Elizabeth Gilbert: Big magic, creative living beyond fear című könyve alapján.

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.